Glas i stas na prezentaciji

Veći uticaj ostvarujete glasom i stasom nego rečima

ŠTA

Kako i zašto treba da postavite svoj glas i stas na prezentaciji.

ZAŠTO

Zato što je glas je najvrednija alatka prezentacije. Kvalitet vašeg glasa utiče sa čitavih 38% na vaše slušaoce. Preostali uticaj imaju reči sa samo 7% i stav sa kolosalnih 55%. Dakle, vaš glas, koji inače nepogrešivo odražava vaš stav, utiče na druge ljude pet puta više od reči i argumenata koje ćete izneti!

KAKO

Ključno je da zadržite svest o tome da vas ljudi na prezentaciji podjednako slušaju i gledaju. Vaše telo ima svoju nezavisnu komunikaciju od glasa. Ovih par osnovnih vežbanja vam može pomoći da osnažite svoj glas i postavite telesni stav.

Disanje: Prvi korak ka moćnom glasu koji zarobljava pažnju publike je pravilno disanje. Možete da pričate onoliko dobro koliko dobro dišete. Kontrolišite disanje i počećete da kontrolišete svoj glas. Takođe,bolje disanje smanjuje tenziju u vratu i ramenima jer ta tenzija ugrožava snagu i jasnoću vašeg glasa. Uradite sledeće vežbe da biste podesili i osnažili svoj glas kao najvažniji instrument prezentacije.

Spremite se. Stanite sa malo razmaknutim nogama ne šire od ramena. Prebacite težinu napred i više stojte na prstima nego na petama. Opustite ruke pored tela. Počnite da se fokusirate na svoje disanje. Kako izdišete tako olabavite ramena, relaksirajte vrat, popustite stisak u zubima i pokušajte da na lice postavite osmeh.
Disanje dijafragmom. Ovo je tehnika disanja iz stomaka. Ona daje energiju vašem glasu i opušta tenziju u donjem delu tela.  Postavite ruku na stomak. Lagano udišite kroz usta dok polako brojite do četiri i vazduh sprovedite u stomak. Stomak će se naduvati i progurati ruku unapred ( a vaša ramena i grudi se ne pomeraju). Prebacite potom vazduh u grudi osećajući kako vam se ruka vraća unazad. Zadržite vazduh u grudima brojeći do četiri. Potom izdahnite vazduh kroz usta brojeći do četiri. Uradite ovu vežbu par puta dok vam ne postane rutinska.

Sada je vreme da proizvedete zvuk HAAA…Napravite nežan “HAAA” zvuk, koristeći čitav vazduh iz pluća za jedan zvuk. Ispustite čitav vazduh iz stomaka i grudi izgovarajući tiho i nežno zvuk „HAAA“ sve dok ne ostanete bez vazduha. Uradite to više puta sa širom otvorenim ustima.

Opuštanje ramena. Kada ste ovladali sa HAAA zvukom počnite da opuštate tenziju iz vaših ramena  i vrata. Podignite oba ramena visoko do ušiju, zadržite ih u tom položaju dok brojite do četiri a onda ih naglo opustite i pustite ih da padnu nadole. Osetite olakšanje u potpunom opuštanju ramena. Sada to uradite brzo nekoliko puta gore-dole -opuštanje, gore-dole -opuštanje.
Zatezanje konopca. Sada pošto su vam ramena opuštena, ruke vam vise sa strane, vi imate siguran oslonac na svojim nogama, lagano nagnuti napred sa osloncem na prstima zamislite da vam je konopac povezan sa kičmom i da vam njegov kraj viri iz vrha glave. Uhvatite rukom taj zamišljeni konopac i povucite ga snažno na gore. Osetite kako vam taj potez ispravlja čitavu kičmu i podiže vas na prste. Osećaj kao da ste lutka na konopcu koju ispravljaju da stoji pravo. Uradite to nekoliko puta sve dok ne osetite svoj uspravni položaj. Zadržite taj uspravan a opušten telesni stav i zapamtite ga jer je to stav koji ćete poneti na prezentaciju.

Ponavljajte ovu vežbu što češće naročito pred prezentaciju. Disanje, zvuk HAAA, opuštanje ramena i zatezanje konopca je jedan čitav krug. Tako ćete najbolje pripremiti svoj glas i telesni stav. Svaki put kada ovako relaksirate disanje i telo vi ispuštate deo tenzije iz vas koju ste akumulirali tokom dana. Takođe ova vam vežba pomaže da se spremite ne samo fizički nego i mentalno zato što ova vrsta relaksacije utiče na smanjenje anksioznosti koju svi osećamo pred javne nastupe.
KADA

Vežbajte odmah a primenjujte savete pred svaku prezentaciju i važan sastanak.

Zašto:

Natpis u kancelariji jednog menadžera:

Pažnja – Budite sigurni da je mozak u pogonu pre nego stavite usta u brzinu.

Časopis Bits and Pieces

Podelite članak!

Poslednji broj

CC Workshop