Devet saveta za poboljšanje interpersonalnih veština

Važna liderska alatka za unapređenje timskog rada

ŠTA

Upravljanje timom, saradnja sa nadređenima, komunikacija sa klijentima sve su ovo komunikacijski izazovi koje lideri timova dnevno moraju da savladaju a interpersonalne veštine su alatka koja vam pomaže da u ovim ključnim, poslovnim  komunikacijama budete uspešniji.

ZAŠTO

Zato što interpersonalne veštine čine sastavni deo vašeg profesionalnog alata. Od saradnje na projektu sa kolegom do povezivanja sa važnim spoljnim zainteresovanim stranama, potrebne su vam samopouzdanje, empatija i komunikacijske veštine da biste maksimalno iskoristili svaku interakciju. Snažne međuljudske veštine će vam pomoći da steknete saveznike i istovremeno pokažete svom nadređenom da ste sposobni da izvučete najbolje iz drugih. A to je ključni aspekt napredovanja u karijeri.

KAKO

Pratite ovih devet saveta da poboljšate svoje međuljudske veštine na radnom mestu:

1. Negujte pozitivan stav. Naučite sebe da budete pozitivni tako što ćete se svaki dan podsećati na dobre stvari u vašem životu i poslu. Ako ste uznemireni zbog neke lične stvari, ostavite ta osećanja po strani i izvan posla. Ako ste pod stresom zbog problema sa poslom, potražite nešto pozitivno u toj situaciji i pokušajte da to nadogradite.

2. Kontrolišite svoje emocije. Posao nije mesto da budete preterano emotivni. Bez obzira da li ste izuzetno iritirani, jako depresivni ili ekstatično srećni, duboko udahnite i smirite svoje emocije. Uvek se izražavajte na miran, strpljiv način.

3. Priznajte stručnost drugih. Jedan od najboljih načina da izgradite poverenje na poslu je da svojim saradnicima date do znanja da cenite njihovu stručnost. Zatražite njihovu pomoć na projektima i dajte kredit tamo gde je kredit potreban.

4. Pokažite pravo interesovanje za svoje kolege. Radite rame uz rame sa svojim kolegama osam sati svakog dana; sasvim je logično da ćete naučiti nešto o njihovim životima. Potrudite se da saznate šta je važno vašim saradnicima. To će vam pomoći da učvrstite svoje odnose sa njima.

5. Nađite jednu dobru osobinu u svakom saradniku. Ne volimo svi svaku osobu sa kojom radimo, ali ne možete dozvoliti da lične preferencije ometaju vrhunske performanse. Ako se ličnost kolege u potpunosti sukobljava sa vašom, najbolji način da se nosite sa situacijom je pronalaženje barem jedne dobre osobine u toj osobi — po mogućnosti nešto profesionalno.

6. Vežbajte aktivno slušanje. To možete učiniti tako što ćete održavati kontakt očima sa govornikom, klimati glavom i ponavljati ono što on ili ona govori svojim rečima. Govornik će se osećati poštovano i verovatno ćete kasnije moći lakše da se setite razgovora.

7. Budite asertivni. Važno je da budete uporni. Budite sigurni u svoje sposobnosti i mišljenja i nemojte se plašiti da izrazite svoje potrebe, kao i svoja ograničenja.

8. Vežbajte empatiju. Steknite zaokružen pogled na stvari tako što ćete hodati u cipelama drugih ljudi. Ovo će vam pomoći da razvijete empatiju prema drugima, što zauzvrat ulaže ogroman napor u pronalaženju rešenja koja rade za sve uključene.

9. Održavajte svoje odnose. Povežite se sa prijateljima sa fakulteta i bivšim kolegama na društvenim mrežama ili putem e-pošte; pokušajte da s vremena na vreme organizujete sastanke licem u lice. Ovo pokazuje vašim vezama da još uvek cenite vezu — i to vam može pomoći da unapredite svoju karijeru.

KADA

Mislim da važnost ove veštine svako odmah uviđa i odmah poželi da je usvoji. Samo napred.

Zašto:

Ako želiš da pridobiješ nekog čoveka za svoju stvar

prvo ga ubedi da si njegov prijatelj,

a zatim otkrij šta je to što bi on želeo da ostvari. Abraham Linkoln

Podelite članak!

Poslednji broj

CC Workshop