6 Karakteristika Donalda Trampa koje ga čine vrhunskim liderom

U odnosu na masu pojedinac je uvek u pravu.

Seren Kjerkegor

Ovo je 6 kvaliteta koji Donalda Trampa čine vrhunskim liderom a koje bi svako ko planira da bude lider u poslovnoj ili političkoj sferi morao kod sebe da razvije.

  1. Samopouzdanje

Volite ga ili mrzite, ali ne možete ga ignorisati. Donald Tramp samouvereno ističe ono u šta veruje i od toga ne odustaje pod pritiscima i to ga čini pravim liderom. On ima ogromno poverenje u svoje sposobnosti i procene i zato se bez trunke sumnje upušta u realizaciju svojih ciljeva, bukvalno kao buldožer krči put ka uspehu. On je najbolji dokaz za istinitost čuvene misli Henrija Forda: Ukoliko verujete da možete ili ne verujete da možete u oba slučaja ste u pravu. Nije sposobnost ono što je neophodno za kretanje u realizaciju vaših snova nego verovanje da to možete da izvedete jer verujete da ćete uspeti da se osposobite u toku realizacije. Svi veliki lideri su izuzetno samopouzdani ljudi a Tramp je tu šampion.

  1. Autoritativnost

Trampov autoritet nad temama iz njegovog domena rada je jedna je od osobina koje čovek mora da poseduje kao vođa. Bilo da su ekonomske, finansijske, poslovne, medijske ili političke teme na stolu Tramp je pokazivao vrhunsko znanje u svakom okruženju.

  1. Neustrašivost

Donald Tramp je neustrašivi kritičar onoga u šta ne veruje ili što smatra štetnim po njegovu organizaciju ili državu. Ne libi se da javno iznese svoje mišljenje i argumente iako je svestan da će izazvati gnev ili osudu javnosti. Beskompromisno se borio za svoja uverenja i nije se plašio cene koju treba da plati zbog toga. Liderovo mesto je na čelu javnog mnjenja a ne u njegovoj sigurnoj pozadini. Lider nije tu da bi podilazio javnom mnjenju nego da ga menja i promoviše nove vrednosti u društvu. Lider menja paradigmu ili pogled na svet koji je uvrežen u javnom mnjenju i zato je njegova uloga da bude neustrašivi promoter novog pogleda na svet po svaku cenu.

  1. Pregovaranje

Tramp je sjajan pregovarač,  pokazao je da ume da vodi složene pregovore i da ih sa uspehom dovede do kraja. Tu mu umnogome pomaže poslovno iskustvo i ogroman broj poslovnih pregovora u kojim je ostvario brojne uspehe. Odličan je u proceni rizika i preuzimanju rizika što je odlika lidera. Ima sposobnost da nametne sebe u pregovorima ali i da istakne benefite koje druga strana ima. Odličan taktičar koji zna da zategne i popusti ali i da preseče dogovor u kritičnoj tački.

  1. Jasni prioriteti

Poput svih velikih lidera i Tramp zna da odredi prioritete i da ih realizuje po stepenu važnosti. U svom predsedničkom mandatu je jasno iskazao glavne prioritet i ostvarivao ih jedna po jedan držeći se čuvene filozofije prioriteta Endrjua Karnegija: Stavite sva svoja jaja u jednu košaru i fokusirajte se na jedno po jedno. Fokusiranost na ciljeve i ulaganje resursa energije, vremena i novca na jedan po jedan po stepenu važnosti i hitnosti je odlika uspešnih lidera koji svi bez izuzetka znaju izvrsno da upravljaju sa svojim vremenom.

  1. Finansijska pismenost

Tramp iza sebe ima uspešno poslovno carstvo, koje je vodio otkad je preuzeo firmu za nekretnine i građevine svog oca Freda Trampa, koja je kasnije preimenovana u Trampovu organizaciju. Smatra se jednim od najvećih biznis ikona u poslovima sa nekretninama. Takođe je televizijski producent i poseduje i licencu za takmičenje za Mis USA. Takvu poslovnu imperiju ne možeš stvoriti bez vrhunskog poznavanja finansija. Održao je desetine predavanja i napisao više knjiga o finansijskoj pismenosti zajedno sa čuvenim autorom Robertom Kiosakijem u pokušaju da američkoj omladini pomognu da budu uspešni preduzetnici.

Podelite članak!

Poslednji broj

CC Workshop