Proverene strategije za motivisanje zaposlenih

Kako možete da ubrzate rast vašeg tima

ŠTA
Saveti za motivisanje članova tima radi povećanja timske produktivnosti i razvoja svakog pojedinačnog člana tima.

ZAŠTO
Zato što su motivisani članovi tima produktivniji i spremniji za razvoj i lakše prihvatanje promena.

KAKO
Od postavljanja dostižnih ciljeva do pružanja kontinuiranih mogućnosti za napredovanje u karijeri postoji niz efikasnih tehnika koje možete koristiti da biste održali motivaciju zaposlenih u okviru svojih uloga. Evo 15 motivacionih strategija koje možete isprobati:

 1. Postavite dostižne ciljeve

Kreiranje SMART (specifičnih, merljivih, delotvornih, relevantnih i vremenski ograničenih) ciljeva za zaposlene je odlična motivaciona tehnika. Ovi ciljevi ocrtavaju kriterijume potrebne za postizanje uspeha, dajući zaposlenima nešto specifično čemu će težiti. Kada kreirate SMART ciljeve zasnovane na timu, identifikujte ulogu svakog zaposlenog u ciljevima kako bi tačno znali kako i u čemu mogu da doprinesu.

 1. Odmah pohvalite dostignuća

Iako su formalne recenzije korisne za davanje detaljnih povratnih informacija, možete podići ukupan moral pružanjem pozitivnih pohvala zaposlenima kada obave odličan posao na projektu ili zadatak pre vremena. Zaposleni često dobro reaguju na pohvale, što ih motiviše da nastave vredno da rade.

Odvajanje vremena da pojedincima date pohvale ili priznanje za njihova dostignuća daje im do znanja da su vredni za kompaniju. Takođe im pruža pozitivno pojačanje da je ono što rade uspešno, ostavljajući im osećaj osnaženosti.

 1. Kreirajte program stimulacije zaposlenih

Još jedna korisna strategija za poboljšanje motivacije zaposlenih je kreiranje programa podsticaja koji direktno nagrađuje članove tima za njihova dostignuća. Obećanje podsticaja ne samo da podstiče zaposlene da rade svoj najbolji posao, već́ im daje i nešto čemu da teže. Povišice su veliki motivator za mnoge, ali zaposleni takođe cene druge podsticaje, poput bonusa, plaćenog slobodnog vremena, trofeja, poklon kartica i verbalnog priznanja.

 1. Osigurajte zdravu ravnotežu između posla i života

Održavanje dobre ravnoteže između posla i privatnog života pomaže zaposlenima da se osećaju srećnije i motivisanije u svojim ulogama. Neki načini na koje možete osigurati zdravu ravnotežu između posla i života uključuju:

 • Podsticajne pauze: Obezbeđivanje kratkih pauza tokom radnog dana omogućava zaposlenima da se odmore. Osećaj osveženja može u velikoj meri smanjiti šanse za sagorevanje (burn out) i dovesti do većeg zadovoljstva i motivacije zaposlenih.
 • Ponuda fleksibilnog rasporeda: Omogućavanje zaposlenima da uzmu slobodno vreme za rutinske sastanke, kao što su posete lekaru, hitni slučajevi u poslednjem trenutku i dani za samopomoć́, pomaže zaposlenima da se osećaju sigurnije u svojim ulogama.
 • Pružanje opcija za rad od kuće: Zaposleni koji imaju mogućnost da rade na daljinu, čak i samo jedan ili dva dana u nedelji, mogu se osećati bolje u pogledu ravnoteže između posla i privatnog života. Rad od kuće eliminiše vreme putovanja na posao i omogućava zaposlenima da rade u okruženjima koja povećavaju njihovu produktivnost.
 1. Stvorite pozitivno radno okruženje

Pozitivno radno okruženje podržava entuzijazam, saradnju i motivaciju — što je sve od vitalnog značaja za uspeh kompanije. Kada stvarate idealno okruženje za zaposlene, korisno je nastojati da budete neko za koga biste želeli da radite.Pored toga što svaki dan započinjete dobrim stavom, postoji nekoliko tehnika koje možete primeniti da biste obezbedili zdravo radno okruženje za zaposlene, uključujući:

 • Podsticanje autonomije: Većina zaposlenih je sposobna da upravlja svojim rasporedom i izvršava svoje zadatke. Kada im date slobodu da koriste svoje vreme kako smatraju da je potrebno, oni će se osećati srećnije i motivisanije.
 • Inspirisanje kreativnosti i inovacija: Osnaživanje zaposlenih da kreiraju inovativna rešenja često im daje veći osećaj postignuća nego ako bi sledili standardni proces. Podsticanje intra-preduzetništva na radnom mestu ima mnogo prednosti, a povećana motivacija je jedna od njih.
 • Proslavljanje profesionalnih i ličnih prekretnica: Bilo da je zaposleni upravo završio težak projekat ili je proslavio rođendan, obeležavanje ovih događaja je dobra praksa.
 1. Podstičite politiku otvorenih vrata na radnom mestu

Način na koji svakodnevno komunicirate sa članovima vašeg tima i reagujete na njih direktno utiče na nivo motivacije i produktivnosti. Pružanje otvorene linije komunikacije članovima tima da slobodno izraze pitanja, misli i brige omogućava im da se osećaju ugodnije i sigurnije u svojim ulogama. To pokazuje da vam je stalo do njihovog mišljenja i da ste uključeni u njihov doprinos.

 1. Pružite mogućnosti za razvoj karijere i napredovanje

Zaposleni koji znaju da mogu napredovati u svojoj trenutnoj karijeri imaju veće šanse da se osećaju produktivno. Pobrinite se da rast zaposlenih i kontinuirano učenje budu prioriteti unutar organizacije, jer to stvara pozitivnu organizacionu kulturu. Nuđenje besplatne obuke na poslu i kurseva sertifikacije su odličan način da se zaposleni osećaju motivisanim, prepoznatim i srećnim zbog svog posla.

 1. Promovišite timsku saradnju

Za zaposlene je korisno da osete osećaj timskog rada i saradnje jer provode oko 40 sati nedeljno u interakciji jedni sa drugima. Nekoliko metoda za promovisanje timske saradnje su:

 • Planiranje aktivnosti povezivanja tima: Ne samo da aktivnosti izgradnje tima nude zabavan odmor od svakodnevne rutine, već su i odličan način da motivišete zaposlene. Bez obzira da li se odlučite za nedeljne „srećne sate“ ili povremene noćne izlaske, ovo može pomoći u jačanju komunikacijskih veština, poboljšanju sposobnosti rešavanja problema i povećanju ukupnog morala.
 • Podučavanje veština upravljanja konfliktima: Nudeći obuku o upravljanju konfliktima može pomoći zaposlenima da efikasno reše izazove unutar svojih timova. Ovo može pomoći članovima tima da otvorenije komuniciraju, povećavajući saradnju i grupnu produktivnost.
 1. Ponudite mogućnosti mentorstva

Pružanje mogućnosti mentorstva može motivisati zaposlene da obavljaju svoj posao na višem nivou. Pružanje mogućnosti poput individualnog podučavanja i mentorstva u okviru male grupe može inspirisati zaposlene da postavljaju pitanja i naprednije ciljeve koji ih mogu podstaći da rade napornije i nastave da uče i rastu.

 1. Izgradite poverenje unutar tima

Pokazivanje članovima vašeg tima da im verujete da će dobro obavljati svoj posao može pomoći u negovanju boljeg osećaja odgovornosti. Davanje poverenja svojim kolegama može ih podstaći da vam pruže poštovanje i može ih motivisati da ispune vaša očekivanja. Jedan od načina da se promoviše poverenje da se ponudi više nezavisnosti članovima tima.

 1. Saznajte više o pojedincima

Saznavanje više o svakom pojedincu u timu može vam pomoći da razumete sa kakvim izazovima se može susresti i koje su njihove prednosti. Da biste saznali više o članovima tima, razmislite o igranju ledolomaca (igre upoznavanja) i razgovorima jedan na jedan kako biste više saznali o njihovim ciljevima i ličnosti. Ovo vam može pomoći da napravite strategiju kako da motivišete svakog pojedinca.

 1. Ponudite pomoć́ oko individualnih ciljeva

Umesto da se fokusirate samo na timske ciljeve, korisno je i da ohrabrite svoje kolege da slede svoje profesionalne ciljeve. Pokazivanje članovima tima koji vodite da vam je stalo do njihovih ličnih ciljeva može im pomoći da ih osnažite za uspeh. Oni takođe mogu postati produktivniji i efikasniji.

 1. Informišite članove tima o dešavanjima u kompaniji

Obezbeđivanje da tim u kome radite razume događaje i situacije u kompaniji, može im pomoći da se osećaju više uključenim u organizaciju. Pružanje ove transparentnosti je korisno za motivisanje zaposlenih. Oni koji razumeju kako funkcioniše organizacija  javne uprave, verovatnije će duže ostati u njoj, pomažući i povećavajući pozitivne napore rukovodstva.

 1. Dajte česte povratne informacije

Pružanje čestih povratnih informacija može omogućiti pojedincima da naprave strategiju za poboljšanje. Pohvale i konstruktivne kritike mogu pomoći zaposlenima da se osećaju cenjenim i poštovanim. Ako organizacija za koju radite ima dosledan raspored povratnih informacija, to može da motiviše članove tima da teže izuzetnim performansama kako bi mogli da dobiju pohvale tokom pregleda učinka.

 1. Dodelite adekvatni obim opterećenja

Dodeljivanje odgovarajućeg opterećenja članovima tima može pomoći završetku posla bez osećaja stresa. Manje opterećenje može pomoći pojedincima da se osećaju zadovoljnije na poslu i osiguraju im dovoljno vremena da završe svoje zadatke.

KADA
Odgovornost za rast i razvoj vašeg tima počela je onog dana kada ste dobili lidersku ulogu. Ubrzajte se na da bi nadoknadili propušteno.

Zašto:
Talenat može da dobije jednu utakmicu.
Ali timski rad i inteligencija dobijaju šampionat.
Majkl Džordan

Podelite članak!

Poslednji broj

CC Workshop