Mali saveti za veliki uspeh u javnom nastupu

Kako razmišljaju samouvereni govornici?

ŠTA
Kako da prevaziđete jedan od najvećih ljudskih strahova – javni nastup i postanete samouveren govornik.

ZAŠTO
U svetu gde komunikacija igra ključnu ulogu u uspehu pojedinca, sposobnost samouverenog izražavanja postaje neophodna veština. Samouvereni govornici imaju moć da inspirišu, ubede i ostave snažan utisak na svoju publiku. Njihova sposobnost držanja govora, jasno izražavanje poruke i harizmatično prisustvo imaju mogućnost da ostave jak pečat na slušaoce.

KAKO
U nastavku predstavićemo vam ključne savete koji vam mogu pomoći da razumete na koji način funkcionišu uspešni govornici.

Saveti kako da razmišljate kada imate javni nastup:

 • Budite svesni da VI ZNATE VIŠE OD PUBLIKE!
  • Jedino Vi znate koje elemente sadrži Vaš govor, šta ćete sve reći i šta naredno treba da kažete. Ukoliko u nešto niste sigurni ili ne možete da se setite, možete preskočiti i nastaviti dalje.
 • Nemojte biti perfekcionista. Ne opterećujte se idejom da morate govoriti rečenicu po rečenicu, jer to može izazvati probleme i dovesti do zbunjenosti.
 • Odbacite potrebu da uvek morate ostaviti dobar utisak i fascinirati publiku; dok god osećate tu obavezu, bićete pod stresom
 • Vizualizujte pozitivan ishod – nemojte zamišljati sve neočekivane scenarije koji mogu da Vas zadese i nemojte se vraćati na eventualne greške ni mislima ni rečima. Umesto toga zamislite kako je Vaš govor završen veoma uspešno.
 • Bez obzira na strah, preporučljivo je vežbati govor. Možete to raditi kod kuće pred ogledalom, izgovarati naglas ili napraviti generalnu probu pred članovima porodice i prijateljima/kolegama.
 • Budite svesni da NISTE JEDINI koji se suočava s izazovima javnog nastupa. Razmislite o tome šta je najgore što može da Vam se desi? Bitno je da znate da postoje neki drugi realni problemi koji su mnogo ozbiljniji od Vašeg straha koji je rešiv uz pomoć različitih tehnika.
 • Izaberite reč/mantru poput “Polako”, “Opusti se” i ponavljajte je u sebi. Psiholozi su ustanovili da instrukcije od jedne reči sebi kada ste pod pritiskom stvaraju uslove za dobar učinak.
 • Fokusirajte se na ono što izgovarate ili radite, a ne na svoja osećanja. Umesto da se fokusirate na sebe i svoju tremu, usmerite svoje misli na poruku koju želite da prenesete. Razmišljajte o tome kako osobama koje Vas slušaju pružate korisne informacije i da je to važan segment Vašeg nastupa. Dakle, fokusirajte se na svoju publiku, njene potrebe i ono što mislite da bi želeli da čuju.
 • Ohrabrujte sebe. Uputite sebi pohvalu npr. da ste vrsni stručnjak u svojoj oblasti, da posedujete znanja i da drugi mogu imati koristi od Vašeg govora. Nemojte se fokusirati na svoje nedostatke.
 • Opustite se i mentalno i fizički. Fizička opuštenost pomaže u smanjenju nervoze i poboljšava gestikulaciju, dok mentalna opuštenost omogućava jasnije izražavanje misli i bolju koncentraciju.
 • Pauzirajte, udahnite duboko i dišite. Pauze i pravilno disanje su ključni elementi svakog uspešnog javnog nastupa. Strateški postavljene pauze ne samo da omogućavaju publici da bolje obradi informacije, već daju i govorniku vreme da se smiri i organizuje misli. S druge strane, svesno i duboko disanje pomaže u kontrolisanju nervoze, održava stabilan ritam govora i doprinosi opuštenijem nastupu, čime se povećava efikasnost komunikacije.
 • Odaberite odeću u kojoj se osećate samouvereno. Odeća ima važnu ulogu u javnom nastupu jer može uticati na podizanje samopouzdanja govornika. Važno je da odeća bude udobna bez ometajućih elemenata što dodatno podržava opuštanje govornika i na taj način poboljšava celokupan utisak. Odabir odgovarajuće odeće u skladu sa prilikom ne samo da doprinosi profesionalnom izgledu, već takođe pomaže u stvaranju pozitivnog prvog utiska.
 • Identifikujte ljude u publici koji Vam pružaju podršku i u koje imate poverenje. Usmerite svoje misli i govor prema osobama koje deluju da vam daju podršku kako biste ojačali svoje samopouzdanje.

KADA
Živite u eri komunikacija a javni nastup je obavezan sastojak savremenog uspevanja, dakle odmah ako se niste pomirili sa ulogom anonimnog gubitnika.

Zašto:
Čitav svet je pozornica.

Vilijam Šekspir

Podelite članak!

Poslednji broj

CC Workshop