Kontrolišite svoj mentalni fokus i ojačajte svoju samopouzdanost

Radite kao da je nemoguće da ne uspete i uspećete u svemu što radite. Gete

Ako se fokusirate na to kako neki posao nećete moći da obavite ili na to kako je nešto izvan vaše moći onda ne treba da se čudite što nećete moći da osetite samopouzdanost jer ste svojim mentalnim fokusom već stvorili nesigurnost a teško da ćete ostvariti uspeh. Zapamtite ono na šta fokusirate svoju pažnju i misli to što će vam se događati u životu. Ako se fokusirate na nemoćne misli i scenarije to ćete i proizvesti i obrnuto ako se fokusirate na moćne misli i scenarije proizvešćete samopouzdanost sa kojom se stupa u akciju. Vaš unutrašnji dijalog ima snagu samo-ispunjavajućeg proročanstva. Hajde da uradimo mali eksperiment:

Zamislite nešto što baš želite da vam se dogodi u životu. Probajte sada da proizvedete osećanje nade da će se to i ostvariti. Nadajte se da ćete to što želite uspeti da realizujete. Osetite dobro svaku misao, sliku, boju, telesni stav i obim svoje snaga. A onda pomislite na tu istu želju ali sada hoću da očekujete da će se to sigurno dogoditi, očekujete sa sigurnošću da ćete to uspeti da obavite. Osetite dobro svaku misao, sliku, svoj telesni stav i obim svoje snaga. Jeste li primetili razliku u stanju vašeg uma i fiziologije od nadati se do očekivati. Kod ste se fokusirali na nadu imali ste dve različite slike i dva različita osećanja, možda će biti ali možda i neće biti, možda ću se radovati a možda ću se i razočarati i tada se niste osećali do kraja samopouzdano jer se tračak sumnje probio u vaš um. Kada ste se fokusirali na očekivanje izvesnog uspeha vi ste imali samo jednu sliku, sliku pobede i osećali ste se samopouzdano, osećali ste tu vrstu čvrstine i izvesnosti koju osećaju svi pobednici. Ključ svakog uspeha nije negde spolja u okolnostima i sudbini, on se nalazi u vama a pre svega u kontroli vašeg mentalnog fokusa. Čuvena je biblijska istina koja poručuje: Kakve su vam misli takav vam je život. Možemo slobodno da je parafraziramo: Koliki vam je obima samopouzdanja toliki vam je i obim vašeg uspeha. Kako da kontrolišete tok svojih misli i svoje mentalno stanje? Jedan od najboljih načina je da kontrolišemo pitanja koja sebi postavljamo. Ukoliko sebe pitamo: da li ću ovo moći da uradim ili šta ako ovo ne uspem da uradim; proizvešćemo stanje sumnje u svom umu koje nije pogodno tlo za rast osećanja samopouzdanosti. Ali ako sebi postavimo pitanje: kako ovo da uradim na najbolji način ili kako ovo da obavim efikasno a da pri tom uživam u samom procesu? To su moćna pitanja koja nas odmah dovode u stanje uma u kom se osećanje samopouzdanosti ponaša kao kod svoje kuće. Plus vi svom umu šaljete poruku budi kreativan i uspećemo ili ovaj proces uspevanja je zabavan i nećemo odustati. Ako postavljate sebi moćna pitanja vi dobijate moćne odgovore od svog uma i fokusirate svoje misli na uspevanje i na izvesnost dobrog ishoda i tako pokrećete resurse samopouzdanosti u svom umu.

Veliki Gete je pre više vekova uočio da je ljudska samouverenost ključna za uspeh u svemu što radite i zato proizvedite tu vrstu izvesnosti da ćete sigurno uspeti kad tad i krenite u ostvarivanje vaših snova. Ako postignete tu vrstu izvesnosti i uverenja u svojim mislima više nije pitanje da li će nego samo kada će to postati i vaša realnost.

Podelite članak!

Poslednji broj

CC Workshop