5 finansijskih navika uspešnih preduzetnika

Naša glavna životna potreba je neko ko će nas dovesti do onoga što možemo da budemo. Ralf Valdo Emerson

Skoro svaki preduzetnik želi da se njegovo poslovanje pretvori u naredni  Airbnb ili Uber. Iako uspešan StartUp mora da se oslanja na vrhunski marketing i isporuku proizvoda ili usluge koji su potrebni korisnicima, to nije ono što nužno čini najveću razliku za bankovne račune najbogatijih svetskih preduzetnika. U stvarnosti, akumuliranje i održavanje bogatstva potiče od dobrih i pametnih navika preduzetnika. Vaš StartUp ne treba da se pretvori u posao vredan milione evra da biste postigli svoje ciljeve u pogledu ličnog bogatstva. Primenom takvih istih navika u vašem poslu i životu koje koriste najuspešniji preduzetnici, možete dramatično poboljšati svoju finansijsku situaciju. Koristite za početak ovih pet navika uspešnih preduzetnika:

  1. Napravite motivacionu listu novčanih ciljeva. Jedna od navika u kojoj se bogati razlikuju jesu jasno postavljeni ambiciozni novčani ciljevi. Važno je imati dobar godišnji budžet kompanije ali je isto tako važno imati i kratkoročne i dugoročne finansijske ciljeve. Zapisivanjem liste finansijskih ciljeva i njihovim svakodnevnim pregledom dobićete jasne smernice u vezi sa akcijma koje trebate preduzeti za poboljšanje ličnog bogatstva i profitabilnosti vašeg poslovanja.
  2. Osmislite akcioni plan trošenja i štednje. Nepostojanje plana potrošnje i štednih navika jedna je od najvećih zamki koja sprečava preduzetnike i druge da postignu svoje ciljeve u pogledu bogatstva. Problem potiče iz činjenice da mnogi preduzetnici u početku vode računa o potrošnji a potom se koncentrišu na prihod i na protok gotovog novca i jednostavno ne prate kuda odlazi njihov novac, što može ozbiljno potkopati njihove finansijske ciljeve. Dobro budžetiranje znači unapred planirati kako ćete potrošiti i uštedeti novac, a zatim pratiti svaki trošak. Kada znate svoje navike trošenja, postaje mnogo lakše držati ih pod kontrolom i poboljšati vaš plan štednje. Kada imate ove informacije na raspolaganju onda vam je mnogo lakše da pronalazite načine da smanjite svoje troškove.
  3. Diversifikujte rizik stvaranjem novih tokova prihoda. Brojne analize dnevnih navika uspešnih ljudi su otkrile da: 65% svih samoniklih milionera ima najmanje tri izvora prihoda, a 29% ima pet ili više izvora prihoda. Značaj ovih brojeva nije samo u činjenici da ti pojedinci zarađuju novac kroz više preduzeća, kao i prihod od kamata, zakupa ili kapitalne dobiti. Uspostavljanjem višestrukih tokova prihoda, ovi preduzetnici diversifikuju i smanjuju svoj lični finansijski rizik. Ideja je slična stvaranju višestrukih tokova prihoda u vašem preduzeću. Prodajom putem novih kanala ili uvođenjem novih proizvoda stvarate dodatne mogućnosti za rast prodaje. Čak i ako jedan kanal ili proizvod počne da zaostaje, vaše poslovanje ostaje profitabilno zbog stabilnosti koju pružaju drugi tokovi prihoda. Diversifikacija vaših ličnih finansija može dovesti do sličnih rezultata.
  4. Investirajte da biste stvorili pasivni prihod. Gde odlazi vaš dodatni novac nakon što platite sve potrebne, mesečne troškove? Za vlasnike preduzeća je pronalaženje načina da profit vrate nazad u kompaniju ključno za podsticanje daljeg rasta. Isto važi i za vaše lične finansije. Mnogi investicioni stručnjaci preporučuju primenu strategije „kupuj i drži“ kao način za stvaranje pasivnog prihoda tokom vremena. Stalno dodavanje novca na štedni ili investicioni fond omogućiće da se vaš kapital vremenom stabilno uvećava. Ovaj pasivni prihod služi kao savršeni dodatak novcu koji od svojih preduzetničkih napora ponesete kući.
  5. Budite svesni tržišta. Istraživanja relevantnih instituta su pokazala da se 42% neuspeha u pokretanju novih poslova pripisuje nedostatku potreba tržišta za njihovim proizvodima ili uslugama. Nedostatak svesti o tržištu može direktno uticati na uspeh vašeg poslovanja i vaših ličnih finansija. Bogati preduzetnici se trude da budu u toku sa trendovima na tržištu koji bi mogli uticati na njihovo poslovanje i lične finansije. Na primer, promena kamatnih stopa može dramatično uticati na vaše dugoročne troškove uzimanja kredita za novi poslovni poduhvat. To takođe može uticati na navike potrošnje kupaca i samim tim na tržište vaših proizvoda. Ako postanete proaktivno svesni promena na tržištu uspećete da pratite trendove ili događaje koji bi mogli uticati na vaše poslovanje i druge investicije, a to će vam istovremeno omogućiti da izvedete blagovremene akcije i zaštite vašu imovinu. Čak i nešto tako jednostavno kao prilagođavanje cena u očekivanju promene tržišta može vam pomoći da izbegnete velike gubitke.

Za mnoge postizanje lične finansijske sigurnosti zahteva promenu navika ili dugo usvajanog načina razmišljanja. Ovo može izgledati kao veliki izazov, ali krajnji rezultat se isplati. Preuzimanjem potpune kontrole nad načinom na koji koristite novac, možete da povećate svoje lično bogatstvo, istovremeno povećavajući šanse za dugotrajni uspeh svog posla.

Podelite članak!

Poslednji broj

CC Workshop