Jutarnja rutina najuspešnijih preduzetnika

Reda mora biti. Nemačka poslovica

 

Iza najuspešnijih preduzetnika često stoji precizno osmišljena i dosledno sprovedena motivaciona jutarnja rutina. Prema istraživačima sa Univerziteta u Notingemu, samokontrola, snaga volje i izvršavanje zadataka dostižu vrhunac ujutru. To znači da su vlasnici preduzeća koji znaju kako da maksimalno iskoristiti ovo ključno vreme sjajno započeli dan. U tom duhu, evo pet osnovnih jutarnjih navika prikupljenih iz studija slučaja i najboljih praksi.

  1. Zapišite uveče sutrašnju listu obaveza.

Započnite novo jutro juče. Ako uvedete ovu praksu stvorićete osećaj svrhe i predvideti potencijalne probleme na početku novog dana. Kad imate plan u glavi unapred, vaš dan će biti organizovaniji i efikasniji. Neki od uspešnih preduzetnika koji su izgradili poslove milionske vrednosti imaju naviku da zakazuju sastanke sa svojim ključnim timom na kraju radnog dana kako bi razmotrili dnevni red za sledeći dan. Na kraju dana bolje sagledavate prioritet za sutra nego kad se izjutra probudite bez plana. Takođe, dokazana je sposobnost ljudske svesti da preko noći dok spavate pronalazi alternativna rešenja za probleme ukoliko joj postavite dobro pitanje pred spavanje. Pisanje To Do liste uveče za sutrašnji dan je najbolji način da jutro započnete spremni i fokusirani.

  1. Vežbajte jutarnju meditaciju i disanje.

Iskustva uspešnih preduzetnika koji vežbaju jutarnju meditaciju ili pražnjenje uma od svih misli, briga i strahova i usredsređivanje samo na sadašnji trenutak pokazuju d aje to odlična priprema za uspostavljanje fokusa u toku čitavog dana. Ako dopustite izjutra da vam brige i problemi odmah, na juriš zauzmu svest i pažnju nećete uspeti u toku dana da postignete vrhunsku koncentraciju i kreativnost za rešavanje svih izazova. Veliki broj uspešnih poslovnih ikona kao i sportista poput Novaka Đokovića praktikuje i vežbe disanja uz meditaciju jer je dokazano da pravilno jutarnje disanje obezbeđuje pokretanje svih ćelija i nesmetan protok energije kroz telo u toku čitavog dana. Počnite sa vežbanja disanja i vremenom uvedite i neku formu meditacije. Dokazano je da čuva zdravlje uma i produžava njegov vek a samim tim i život organizma.

  1. Obezbedite svom telu i umu jutarnje hranljive sastojke.

Zdrav doručak vam obezbeđuje gorivo za najproduktivniji deo dana, pre podne. Osnivač Virdžin Grupe Ričard Brenson za početku svakog dana na stolu ima voćnu salatu i musli. Suosnivač i izvršni direktor Tvittera Džek Dorsi svakog jutra jede dva tvrdo kuvana jaja sa soja sosom. Za elitne profesionalne sportiste rituali ishrane postoje kao vrlo specifična i često sujeverna rutina za početak dana. Novak Đoković ima detaljnu jutarnju rutinu ishrane, koja započinje velikom čašom vode sobne temperature, sokom od celera i završava ovsenom kašom sa koštunjavim plodovima i voćem, kako bi svom telu pružio ono što mu treba za izvođenje vrhunskih performansi. Pronađite svoju rutinu, nešto iz menija zdrave hrane i nje se držite. Naše telo voli predvidljivost i navike u ishrani  ako su još i dizajnirane po pravilima zdrave ishrane to je optimalan početak dana za vaš organizam.

  1. Nahranite um pozitivnim stavovima.

Nije više nikakva tajna da vam vizuelizacija uspeha pomaže da ostvarite uspeh. Pogledajte svoju listu obaveza za početak i vidite sebe kako sa uspehom rešavate sve poslove koje ste zapisali za taj dan. Osetite olakšanje koje uspeh u obavljenim poslovima donosi na početku dana i onda se upustite u rešavanje svih izazova. Naša podsvest ne razlikuje imaginaciju od stvarnog događaja i kada zamišljate da ste nešto sa uspehom obavili podsvest primi tu informaciju zdravo za gotovo. Kada se u toku dana pronađete u toj situaciji vi nesvesno reagujete samouvereno kao da znate da ćete to sa uspehom završiti i tako najčešće i bude. Takođe pozitivno gledanje na dan pred nama smanjuje stepen anksioznosti i brige koja je glavni krivac za pad koncentracije u ključnim momentima ili za zamor kreativnog mišljenja koje nam je potrebno za pronalaženje alternativnih rešenja. Pisac Henri Dejvid Toro je imao naviku da svakog jutra sebi čita dobre vesti pre polaska na posao. Umesto da čita novine i dan počne sa problemima drugih i čitavog sveta koji bi ga opteretili negativnom energijom ili da brine o problemima koji ga čekaju u toku dana on zamišlja da čita 5 dobrih stvari o sebi i svom životu i da se oseća zahvalnim zbog te činjenice. Na primer zdrav sam, mlad još uvek, imam porodicu na okupu, umem da zaradim za njihovu egzistenciju i naučio sam da uživam u popodnevnom čaju. Izdvajanjem dobrih stvari koje se inače podrazumevaju i ne primećuju u moru problema i osećanjem zahvalnosti što to može da konstatuje o svom životu on podiže svoje samopouzdanje i samopoštovanje i ulazi u dan sa više lične snage i harizme koje mu pomažu da uspeva da izvrši uticaj na bitne ljude i situacije. Optimisti su za 35% produktivniji od pesimista i zabrinutih ljudi, to je utvrđeno u brojnim istraživanjima.

  1. Pratite svoje rezultate i proveravajte vašu listu ciljeva.

Većina preduzetnika pripada tipu ljudi koji je visoko orijentisan ka ciljevima, ali mnogi od njih propuštaju jedan važan princip u postavljanju ciljeva njihovo zapisivanje i praćenje u procesu realizacije. Postavljanje specifičnih, merljivih, dostižnih, realnih i vremenski ograničenih ciljeva (SMART ciljeva) i njihovo zapisivanje je tajna formula uspešnih preduzetnika. Deo jutarnje rutine je i pregled ostvarenih rezultata i analiza liste ciljeva koje ste postavili. To će vam pomoći da kompletirate dnevnu listu obaveza (To Do listu) i ne propustite neke važne poslove koji će vas približiti ostvarenju zacrtanih ciljeva.

Uz pravilnu i doslednu primenu ovih pet osnovnih stvari u vašoj jutarnjoj rutini uspeh u vašoj preduzetničkoj avanturi postaje mnogo izvesniji..

Podelite članak!

Poslednji broj

CC Workshop