KAKO DA…

…uspešno UPRAVLJATE VREMENOM

ŠTA

Deset jednostavnih saveta za efikasnu primenu veštine upravljanja vremenom.

ZAŠTO

Čini se da radnog vremena ima sve manje a zahteva i poslovnih obaveza ima sve više. Produktivnost je tu i ne namerava nigde da ode zajedno sa modernom poslovnom mantrom:  Obavljajte sve više stvari sa sve manje resursa a naročito manje vremena.

KAKO

Pročitajte po jedan iskaz nedeljno sa ove liste i analizirajte svoju praksu. Zapišite na koji se način vaša praksa razlikuje od predloženih saveta.  Za iskaze koji se razlikuju od vaše prakse napravite akcioni plan i definišete vremenski okvir do kada ćete ga pretvoriti u svoju rutinu. Uradite tako sa svakim od deset saveta za deset nedelja. Jedan kvartal vam je dovoljna da usvojite najbolju praksu upravljanja vremenom.

10 saveta za uspešno upravljanje vremenom

  1. Organizujte svoju radnu sredinu. Da li vaša sredina, ljudi, objekti, pravila i sl. rade za vas ili protiv vas? Što vam je radna sredina organizovanija to ćete biti produktivniji.
  2. Napravite fizički red na radnom mestu → svaka stvar obeležena i na svom mestu. Prosečan čovek potroši šest meseci svog života na traženje izgubljenih ili zametnutih stvari.
  3. Napravite dnevnu listu aktivnosti i zadataka (To Do listu). To istina oduzima malo vremena ali garantuje da ćete 80% onoga što ste zapisali i uraditi tog dana.
  4. Definišite prioritete svakog zadatka i aktivnosti. Obavite prvo one najvažnije.
  5. Postavljajte merljive ciljeve. Ako nemate konkretne ciljeve onda nije ni važno kako trošite vreme.
  6. Objedinite rutinske zadatake i obavite ih brzo u jednom potezu. To štedi puno vremena.
  7. Rezervišite vremenske blokove. Blokirajte deo vremena i radite iskjlučivo na tom zadatku u tom vremenskom okviru.
  8. Iskorenite naviku odlaganja. Napravite listu svega što odlažete. Kreirajte master plan za dovršavanje svih odloženih poslova.
  9. Delegirajte kad god možete. Cilj je da 80% rutinskih poslova i rešavanja problema delegirate saradnicima a da to vreme posvetite poslovima stvaranja pozitivnih promena i strategiji razvoja ljudi.
  10. Testirajte često sebe pitanjima: Da li je ovo što trenutno radim najbolje iskorišćenje mog vremena?

KADA

Počnite odmah!

Zašto:

Najbolje vreme da se posadi drvo bilo je pre dvadeset godina.

Drugo najbolje vreme je sad odmah!

Kineska poslovica